Σόλωνος 8 Κάντζα, Παλλήνη
   210 6659851 – 6973 987581
   nasosif@hotmail.gr

Τεχνικός Ασφαλείας

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (Π.Δ. 17/96, άρθρο 4, παράγραφοι 1 και 2). για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων σε όλες τις επιχειρήσεις που απασχολούν έστω και έναν εργαζόμενο ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες τεχνικού ασφάλειας.

Ο τεχνικός ασφάλειας είναι σύμβουλος του εργοδότη και των εργαζομένων και σε γενικές γραμμές η αποστολή του είναι:

α) να επιθεωρεί τακτικά τις θέσεις εργασίας από πλευράς υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, να αναφέρει στον εργοδότη οποιαδήποτε παράλειψη των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, να προτείνει μέτρα αντιμετώπισής της και να επιβλέπει την εφαρμογή τους.

β) να μεριμνά ώστε οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και να τους καθοδηγεί για την αποτροπή του επαγγελματικού κινδύνου που συνεπάγεται η εργασία τους.

Ο εργοδότης έχει υποχρέωση να έχει μία γραπτή εκτίμηση των κινδύνων στην επιχείρησή του την οποία συντάσσει ο τεχνικός ασφάλειας.

Στη γραπτή εκτίμηση κινδύνου γίνεται μία συστηματική εξέταση όλων των πλευρών κάθε διεξαγόμενης εργασίας και καταγράφονται:

  • Τι θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές και βλάβες
  • Κατά πόσο θα μπορούσαν να εξαλειφθούν οι πηγές κινδύνου, και εάν όχι
  • Τι μέτρα πρόληψης και προστασίας εφαρμόζονται ή πρέπει να εφαρμοστούν.

Πώς κατηγοριοποιούνται οι επιχειρήσεις για υπολογισμό ετήσιου χρόνου απασχόλησης και προσόντων τεχνικού ασφάλειας και «γιατρού εργασίας»;

Οι επιχειρήσεις χωρίζονται με βάση την επικινδυνότητά τους σε τρεις κατηγορίες, την Α (υψηλή επικινδυνότητα), την Β (μέση επικινδυνότητα) και την Γ (χαμηλή επικινδυνότητα). Η  κατηγοριοποίηση αυτή γίνεται στο Π.Δ. 294/88 στο άρθρο 2 ανάλογα με τον κωδικό κλάδου οικονομικής δραστηριότητας κάθε επιχείρησης (ΣΤΑΚΟΔ 1980) όπως ορίζεται από την  Στατιστική Υπηρεσία

Από ποιόν αμείβεται ο τεχνικός ασφάλειας;

Ο τεχνικός ασφάλειας αμείβεται από τον εργοδότη του οποίου είναι τεχνικός σύμβουλος στα θέματα ασφάλειας των εργαζομένων. Ο τεχνικός ασφάλειας της επιχείρησης υπάγεται στον εργοδότη απευθείας, από τον οποίο όμως έχει ηθική ανεξαρτησία.

Πόσες ώρες ετησίως πρέπει να απασχολείται ο τεχνικός ασφάλειας;

Με βάση την προηγούμενη κατηγοριοποίηση καθορίζονται συντελεστές από το Π.Δ.294/88 (άρθρο 3), που πολλαπλασιαζόμενοι επί τον αριθμό των εργαζομένων δίνουν τις ελάχιστες ώρες ετήσιας απασχόλησης τεχνικού ασφάλειας και γιατρού εργασίας για κάθε μία από τις κατηγορίες επιχειρήσεων που κατανέμονται κατά μήνα με κοινή συμφωνία εργοδότη και Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας:
Ελάχιστος αριθμός ωρών ετησίως: 25ώρες

Κατηγορία Α

Ώρες ετήσιας απασχόλησης ανά εργαζόμενο

Αριθμός εργαζομένων

έως 500
501 έως 1000
1001 έως 5000
5001 και άνω

Τεχνικός ασφάλειας

3,5
3,0
2,5
2,0

Γιατρός εργασίας

0,8
0,8
0,8
0,8

Κατηγορία Β

Ώρες ετήσιας απασχόλησης ανά εργαζόμενο

Αριθμός εργαζομένων

έως 1000
1001 έως 5000
5001 και άνω

Τεχνικός ασφάλειας

2,5
1,5
1,0

Γιατρός εργασίας

0,6
0,6
0,6

Κατηγορία Γ

Ώρες ετήσιας απασχόλησης ανά εργαζόμενο

Αριθμός εργαζομένων

Τεχνικός ασφάλειας

0,4

Γιατρός εργασίας

0,4